joi, 28 aprilie 2011

Cetăţenia norvegiană

Două doamne pe stradă:
- Ai văzut Românii au talent din Norvegia?
- Da, cu tipul ăla din Botoşani.

marți, 26 aprilie 2011

Legături

Despre Înviere
Despre Semnul Sfintei Cruci
Fotografii din Praga
Zuma
Prea târziu, un film de Lucian Pintilie. De văzut înainte de intrarea în abataj.
Cântece pentru copii în engleză
Punctual
Despre Basarabia
Preocupari britanice (a propos, am primit invitatie, dar am decis cu prietenii sa il trimitem in locul nostru, noi fiind ocupati in ziua aceea, pe Misu de Hohenzollern)

duminică, 24 aprilie 2011

Hristos a Înviat!

A crede şi a nu cerceta este o atitudine nerecomandată unui creştin. Sensul sacrificiului cristic este tocmai acesta al cercetării şi trăirii jertfei Mântuitorului în mod complet. După trăirea patimilor, după ce S-a răstignit şi S-a îngropat, Hristos se arată lumii ca Lumină, ca forţă care biruie răul.
Îndreptarea permanentă a omului către orice formă de bine, dincolo de orice ideologie sau dogmă, arată că în noi există potenţialul împlinirii faptelor bune şi atingerea stării de mântuire, de luminare.

În aceste zile de mare praznic doresc tuturor un PAŞTE LUMINOS.
HRISTOS A ÎNVIAT!

joi, 21 aprilie 2011

10 lucruri care îmi plac

Am primit o leapşă de la Radu, să spun care sunt 10 lucruri care îmi plac. Sună a un fel de decalog şi o analiză bună de făcut.
Aleg să trimit leapşa mai departe Rozinei,  lui Tiberiu, lui Adrian Hazaparu şi dlui Daria.

I. îmi plac oamenii în toate manifestările lor pozitive
II. îmi place soarele pentru că mă tonifică
III. îmi place să îmi fac meseria cât pot eu mai bine
IV. să citesc
V. îmi place natura, mai ales când nu plouă prea mult (v. nr. II)
VI. îmi place să vorbesc
VII. îmi place că am prieteni şi familie
VIII. îmi place că Dumnezeu există, în diferitele Sale manifestări
IX. îmi place să văd culori şi nuanţe
X. îmi place că exist

miercuri, 20 aprilie 2011

Past Simple Tense cu exemple şi explicaţii

Să luăm exemplul următoarelor propoziţii simple:

Bill played football yesterday with John.
Mary made up her mind to read a book by Joyce.

Cele două forme ale verbelor, played şi made, sunt formele de trecut (Past Simple). Eu prefer să le numesc V2, pentru simplificare. Din primul exemplu se poate observa terminaţia -ed care se adaugă tuturor verbelor regulate la V2 şi V3 (Past Participle). Verbele regulate constituie majoritatea când vine vorba despre V2 şi V3 în limba engleză. De ce se numesc "regulate" (regular verbs)? Pentru că respectă regula adăugării terminaţiei -ed.
În ceea ce priveşte al doilea exemplu, aici întâlnim un verb neregulat (irregular verb). Din această categorie fac parte circa 150 de verbe a căror formă trebuie cunoscută după consultarea unei liste ca aceasta şi exersarea acestui timp gramatical. Verbele neregulate se împart în trei categorii: verbe cu toate formele identice (ex. set, put), verbe cu două forme identice (ex. make, have) şi verbe cu toate cele trei forme diferite (ex. do, be).

Past Simple Tense se formează după următoarele reguli:

Afirmativ: S + V2
Negativ: S + did not + V1   (de reţinut că aici este vorba de forma întâi a verbului)
Interogativ: Did + S + V1?

ex. She said she was reading.
We did not look into the case.
Did they speak English when they met Mr Yashimoto?

Utilizare:
- acţiuni începute şi terminate în trecut
ex. Jim found a dime.
- o acţiune care s-a terminat la un anumit moment din trecut
ex. Bill and his friends arrived in London on March 3rd.
- în texte care fac referire la evenimente şi acţiuni din trecut (rapoarte, poveşti, ştiri, etc.)
ex. The clerk asked our reporter about the result of his investigation.

Adverbe:
ago, last, yesterday

Pentru alte detalii şi exerciţii aici.

duminică, 17 aprilie 2011

Paştele evreiesc - PESACH

Între 18 şi 26 aprilie, poporul evreu din diaspora şi din Israel (acolo se celebrează doar 7 zile) sărbătoreşte Pesach, sărbătoarea trecerii şi eliberării din robia Egiptului. În memoria pribegiei prin pustiu sub conducerea lui Moise, evreii consumă în această perioadă alimente care să aducă aminte de efortul lor comun şi de greutăţile celor 40 de ani de căutare a pământului făgăduinţei.
Paştele este o sărbătoare care arată valoarea răbdării şi a călătoriei de la starea mai puţin bună a omului spre o starea spirituală şi corporală superioară.
Detalii despre ceremonii, rugăciuni şi regimul alimentar aici.

HAG PESACH SAMEACH!

vineri, 15 aprilie 2011

Criza culturală din punct de vedere psihologic


Analiza relaţiei dintre individ şi normele culturale
O primă etapă este să se determine gradul de aculturalizare al individului ăă raport cu o cultură dominantă.
Identificarea resurselor externe relevante din punct de vedere cultural aflate la dispoziţia persoanei care trece printr-o criză
A doua etapă este examinarea resurselor şi punctelor tari. Resursele primare în multe culturi sunt clerul, dar există şi alte persoane care pot ajuta, cum ar fi anturajul din cartier şi politicienii. În culturile din îtnreaga lume familia este un sistem major de sprijin pe durata crizelor şi ele trebuie să fie mobilizate, ţinând  cont de faptul ca definirea “familiei” diferă de la o zonă la alta.

Determinarea capacităţii subiectului de a folosi resursele
Nu toţi indivizii care trec printr-o criză sunt capabili să folosească resurse convenţionale sau culturale. Trebuie să fie examinate şi luate în calcul atitudinile fata de ajutorul furnizat şi sursele sale.

Stabilirea unui reper
Este vital ca cel care se află în preajma să ofere ajutor imediat. Grija faţă de nevoile fizice, sfaturile şi întărirea pozitivă şi ajutorul pentru cei aflaţi în criză ajută la luarea unor decizii pozitive care să crească abilitatea de a face faţă. Imediat ce este posibil, trebuie facilitată stabilirea unui reper, a unei legaturi cu un posibil susţinător şi să se stabiliească dacă se poate lega o relaţie.
Criza este perioada în care lumea din preajmă este afectată radical. Crizele nu sunt neobişnuite  în istoria omenirii şi au fost dezvoltate mijloace de a le face faţă. Cei care intervin într-o situaţie de criză trebuie să faciliteze procesele care sunt acreditate de cultura respectivă pentru a permite individului să facă fată presiunii. Mecanismele culturale trebuie respectate pentru a oferi confort şi alinare celor afectaţi de evenimente traumatice.
Relaţia dintre cultură şi criză are multe aspecte. Poate ajuta să determinăm ce incident este perceput ca un eveniment de criză şi ce impact are asupra manierei în care un individ îl gestionează.  În plus, poate dicta modalităţile potrivite de a ajuta un individ pe durata unei crize.
Trebuie avut în vedere că fiecare individ are o personalitate diferită şi că acea personalitate se poate integra sau nu în cultura de origine. Ce rezultat, nu se poate presupune că un individ va împărtăşi toate ideile, credinţele, valorile şi normele grupului cu care el sau ea se identifică. De la regiune la regiune şi de la individ la individ, variaţiile sunt mari în cadrul fiecărei culturi. În plus, unii indivizi se identifică la nivel personal cu mai multe grupuri, cum ar fi o lesbiană, un american de origine africană sau un budist. Când este abordat cineva aflat în acest caz, poate fi dificil de prezis care valori şi comportamente vor fi manifestate. Cel mai sigur este să fim conştienţi de viziunea comună asupra lumii a diferitelor culturi, astfel încât ele să poata fi identificate şi folosite, dar aceasta abordare trebuie facută cu grijă pentru evitarea stereotipiilor şi a presupunerilor neverificate.
(după un original de Jonathan Sandoval)

marți, 12 aprilie 2011

Creativitate



Dacă întrebi un copil care este soluţia pentru o anumită problemă, vei afla că rezolvarea este incredibil de simplă.
Un copil care posedă la un nivel decent engleza şi franceza va amesteca până la o anumită vârstă cuvintele din cele două limbi. Este bine? Pe termen scurt sunt tentat să spun că este dezastruos, dar pe termen lung este minunat pentru că arată se observă modul în care operează mintea sa şi ce posibilităţi de evoluţie personală are.

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Pământ

Ca tot românul care se pricepe la politică, fotbal şi vreme, am văzut că oamenii simpli se pricep la agricultură, de fapt nu neapărat doar oamenii simpli.
Ideea lor este că orice suprafaţă agricolă trebuie cultivată din cel puţin două motive: majoritatea au pământul de la taţii lor care au luptat în război şi de aceea sunt convinşi că altfel nu se poate decât muncind ceea ce le-a dat statul şi Dumnezeu.

luni, 4 aprilie 2011

Despre schimburi

În momentul în care consider că raporturile interumane sunt ca cele de Sus, spunem că aşa cum omul îi cere lui Dumnezeu, tot aşa şi Dumnezeu îi cere omului. Una dintre explicaţiile apariţiei monedei este aceea că totul se bazează pe schimb, dar nu în mod necesar pe schimbul interesat imediat. De la schimbul vânat pentru miere şi până la schimbul bani virtuali pentru o maşină principiul rămâne acelaşi.

Mare DAR în această chestiune este faptul că la început schimbul nu era unul concret, de materiale, de tipul produs-produs. Probabil că era vorba despre un dar contra unui serviciu spiritual, e doar o ipoteză. Să spunem că un membru al tribului se ducea la şaman pentru o anume intermediere cu divinitatea, şamanul fiind în mod clar în toate culturile un intermediar dintre trancendent şi pământesc, şi toate cele solicitate mergeau aşa cum considera necesar cel care ceruse. Pentru că se simţea satisfăcut, omul care ceruse ajutorul vraciului îi aducea acestuia un cadou, un dar concret, material. Tot dintr-o asemenea idee va fi derivat şi ideea de sacrificiu destinat divinităţii.
Părintele Steinhardt spune să dăm celor dimprejur tocmai ce nu avem noi. În limba engleză verbul "to have" (a avea) se poate asocia în expresii cu diferite realităţi, concrete sau abstracte, cum ar fi "have a shower" (a face duş) sau "have a nap" (a trage un pui de somn). Care este lucrul cel mai de preţ pe care omul îl are în formă imaterială şi intangibilă complet pentru simţurile noastre? Este Cuvântul, cu toate formele sale, în miliardele de combinaţii posibile.
Dând celorlalţi cuvinte sub formă de idei sau sfaturi, de informaţii sau cărţi, le dăm ceea ce nu avem în mod tangibil. La fel ca in cadoul sacerdotului, lucru abstract transformat în concret, cuvintele devin concrete de la legea cutumiară se trece la cea scrisă (codul lui Hammurabi, Biblia), apoi la pedeapsă ori recompensă, de la planşa arhitectului, cu cifre şi desene, se ajunge la o casă, de la cuvintele profesorului se trece la acţiunea din viaţa elevului.
A avea nu înseamnă în mod vital a deţine, omul nu deţine nimic în afară de corpul său, a închiria, a beneficia de pe urma sumei acţiunilor personale sau comune sunt sintagme care descriu perfect, dintr-un anume punct de vedere, totalitatea lucrurilor care se petrec împrejur.
Dăruindu-se pe sine omul ajunge să se reflecte în cei din jur. Dăruind lumină un om poate ajunge să primească Lumina.
Darul apare aşadar ca necesar şi ca raport dintre om şi semeni, dintre om şi Dumnezeu, între concret şi necuprins.

sâmbătă, 2 aprilie 2011

De la

clopotul lui Gauss ajung la cuvinte pentru a merge apoi la o pauză de duminică. Să nu uit de un moment de sărbătoare şi un pic de folclor. E bine să ne amintim că uneori cineva are nevoie de un sfat şi că înţelepciunea nu vine numai de la oameni.
Şi cercul se închide (?) cu până la...