miercuri, 27 iulie 2011

Rezultatele admiterii la Academia de Poliţie 2011

Rezultatele finale ale examenului de admitere la Academia de Poliţie, toate secţiile şi specializările, vor fi afişate în data de 29 iulie 2011.
Lista celor admişi, înainte de rezolvarea contestaţiilor, este disponibilă pe această adresă web:
http://www.academiadepolitie.ro/Facdepol/admitere/2011/rezultate/rezultate2011.html
Subiecte, răspunsuri şi rezolvări ale testelor pentru istorie, limba română şi o limbă străină sunt disponibile aici.
La o primă vedere testul pentru limba engleză mi se pare mai accesibil decât cel de anul trecut.

vineri, 22 iulie 2011

Valori umane: Daniel, Patriarhul României

Într-o vreme în care pastoraţia aduce provocări dintre cele mai diverse şi în care Biserica Ortodoxă se confruntă cu aceleaşi probleme ca în trecut, dar totuşi mereu sub altă formă, personalitatea puternică şi activitatea Patriarhului Daniel se disting prin tenacitatea de care dă dovadă în gestionarea viei ce i-a fost încredinţată şi păzirea cu folos în raporturile cu dimensiunea laică.
Acţiunile sale sunt uneori controversate, pornind de la atitudinile teologice, mai ales înclinaţia sa spre ecumenism şi dialog interconfesional, şi până la cele administrative. Ceea ce îmi permit să remarc sunt două chestiuni. În primul rând, a reuşit să transforme Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, jurisdicţie canonică aflată în cea mai săracă zonă a UE, într-una dintre cele mai active şi rodnice entităţi bisericeşti din România. Activitatea misionară, de binefacere şi cea mediatică din zona Moldovei au cunoscut o creştere spectaculoasă şi eficientă pe termen lung. În al doilea rând, ca Patriarh, gestionează foarte înţelept relaţiile cu statul şi cu celelalte biserici creştine. A reuşit, printr-o puternică susţinere mediatică oferită de organismele de presă şi păstorirea implicată orientată spre sufletele enoriaşilor, să impună imaginea unei Biserici care şi-a reconturat esenţa pe baza convingerilor teologice şi a legăturii fireşti cu aspectele laice. Nu trec cu vederea intensa activitate desfăşurată pentru românii care locuiesc în afara graniţelor, concretizată prin înfiinţarea de parohii, episcopii şi mitropolii în diaspora. BOR se implică tot mai mult în proiecte şi programe, în dialog şi colaborare cu actori sociali şi religioşi care pot susţine şi pe viitor activitatea sa şi binele turmei în ansamblu.
Vrednic este! 
Întru Mulţi Ani!

miercuri, 13 iulie 2011

The Canterbury Tales - Pseudo continuare de Thomas Hardy

O continuare imaginară, ca limbaj şi subiecte, a Poveştilor din Canterbury, aşa aş numi The Life's Little Ironies scrise de Thomas Hardy. Poveştile din acest volum se desfăşoară mai ales în zona rurală a Angliei de la finele secolului XIX, întru-un ţinut parte real, parte imaginar. 
O analiză a unor comportamente umane, o fină intrare în psihicul omului scrisă cu detaşarea unei comode persoane a III-a. Tonul nu este unul moralizator şi nici demonstrativ. Hardy prezintă fapte, cu o ironie fină, cu detaşarea analistului pesimist ce se depărtează de conţinutul operei sale.
Toponimele, de exemplu Longpuddle sau Gaymead, şi numele personajelor, cum ar fi Jolliffe sau Mrs. Frances Frankland, anunţă, în majoritatea cazurilor cu o falsă precizie, un punct culminant fericit. La finalul majorităţii textelor se dovedesc a fi alese cu o ironie fină, aşa cum spune şi titlul volumului. De remarcat este limbajul personajelor, variaţiile înte tonul colocvial şi cel formal se suprapun şi sunt susţinute de treceri de la discursul oamenilor simpli la o engleză îngrijită a unor mici burghezi sau proprietari de la ţară.

sâmbătă, 9 iulie 2011

A da viaţă

După concepţie, care poate părea de cele mai multe ori cel mai important moment care premerge naşterea unui copil, în lumea modernă şi civilizată un rol important le revine medicilor ginecologi şi obstreticienilor. 
La Maternitatea din Botoşani, dincolo de aspectele de clasificare sau finanţare, se face performanţă în domeniul asistenţei specializate. Medicul Dorin Şcladan a aplicat în premieră pentru zona Moldovei o procedură de naştere sub apă. După cum se înţelege din filmuleţele din articolul de presă, monitorizarea pre şi postnatală sunt esenţiale pentru o naştere normală a unui copil viabil. Tehnica aplicată ieri la Maternitatea Botoşani este rodul unor activităţi de specializare îndelungată, unor eforturi personale şi de echipă şi se datorează unui profesionalism şi dedicări profunde pentru profesia de medic şi cadru medical în general.
Personal, mă bucur şi îl felicit pe Dorin pentru munca susţinută şi tenacitatea cu care îşi face meseria, la un nivel profesional deosebit.

vineri, 8 iulie 2011

Despre ierarhii

"A venit odată un stareţ la bătrânul să-i ceară sfat, căci avea câţiva fraţi care îi făceau tulburare şi voia să-i pună la canon sau să-i trimită acasă.
Auzind acestea, părintele Paisie şi-a aşezat mâinile cruciş la piept şi, suspinând, i-a zis cu blândeţe:
- Părinte stareţ, nu aşa! Ci cu pace, cu pace! Că aşa strigăm cu mâinile la cer, când ne rugăm la orice ectenie sau cerere. Cu pace, părinte, că eşti păstor şi păstorul, îşi pune sufletul pentru oi. Şi mai bune, şi mai slabe, toate sunt din turma sfinţiei tale, toţi au suflet şi au nevoie de mântuire. Apoi de toţi vei da seamă în ziua judecăţii!
Când îi primeşti la mănăstire, încearcă-i cu ascultările dacă sunt buni sau nu. Nu-i călugări aşa, şi pe urmă să-i trimiţi în lume. Că vei fi întrebat de fiecare suflet şi de cel mai mic frate. Fii cu blândeţe şi cu milă şi caută pacea şi liniştea şi a lor, şi a sfinţiei tale. Mai lasă-i la biserică, fiindcă toţi trebuie să ne mântuim. Fii cu dragoste şi fă pace acum când poţi, că tare este greu la urmă, când te mustră conştiinţa şi când nu mai poţi face nimic. Că timpul trece şi nu-l mai găsim. Mă uit la mine, câtă mustrare de conştiinţă am, dar nu mai am nici o putere să-i mai adun pe cei pe care i-am smintit şi i-am supărat. Tare mare durere aduce mustrarea conştiinţei. Părinte, să luăm aminte că avem mare răspundere de sufletele pe care le-am adunat să se mântuiască. Să nu ne judece că nu i-am povăţuit, apoi să ştie de păcat. Că păstorul bun face şi oile bune şi pe păzeşte de lupi şi le dă Stăpânului sănătoase şi toate la număr. Iar păstorul rău şi pe cele bune le face rele!" (arhim. Ioanichie Bălan - Părintele Paisie Duhovnicul, pp. 125-126, ed. Doxologia, 2010)

Din punctul meu de vedere fragmentul de viaţă de mai sus tratează tema generală a raporturilor dintre oameni, nu dintre ierarhie şi cei conduşi. Pentru a se putea ridica, e bine ca omul să fi trecut mai întâi prin toate etapele, cu calm şi răbdare. La fel e şi educaţia din şcoli.

luni, 4 iulie 2011

Iulie 4

Redefinirea strategiei americane, promisă de către Obama la începerea mandatului său prezidenţial, s-a tot lăsat asteptată la nivel mondial. Marile schimbări necesită ceva timp. Spaţiul de manevră al SUA, spaţiu în care sunt actante şi regizori, pe rând, presupune unele restricţii strategico-militare, dar mai ales economice. Războiul declaraţiilor oficiale presupune existenţa a cel puţin unui partener de dialog. În cazul de faţă mai sunt cel puţin trei, activi şi marcanţi, UE, Rusia şi China. Cea din urmă poate se constitui ca beneficiar al creanţelor uriaşe pe care SUA le au faţă de RPC. Principiul oricărei activităţi economice este să încerci să îţi aduci concurenţa la sapă de lemn şi, când ajungi acolo, îl preiei  (vezi cazul băncilor falimentare şi al societăţilor de asigurări preluate înainte de un eventual faliment).
Situaţia e arbitrată de doi factori, Rusia şi lumea arabă, care pot fi reduşi la unul singur: petrol. Rusia, prin Gazprom, a decis creşteri de preţuri ale gazelor la nivel intern, un simplu artificiu "necesar" creşterii preţului de livrare la nivel mondial sau în zonele sale de interes. UE caută de vreo 30 de ani resurse şi tehnologii alternative de producere a energiei. China e în plină expansiune, are bani de primit şi investit şi e dispusă la preţuri de achiziţie pentru gaze şi petrol tot mai ridicate. Între timp, investeşte în exploatarea reusrselor Africii: cupru, aur şi metale rare necesare industriei de vârf. Gazprom a anunţat deja interesul crescut pentru clienţii asiatici. 
Zilele trecute cancelarul german l-a primit cu tot fastul unei treceri în revistă a gărzii militare în faţa Reichstag-ului, pe un înalt demnitar chinez. Poze, chinezi mici şi zîmbitori. Grecia, marea problemă a UE pe termen scurt - datorii stimulate spre creştere de către băncile şi capitalurile occidentale - primise acum un an o propunere din partea Chinei pentru construirea unui uriaş terminal de containere pe teritoriul său. Probabil Grecia îşi va deschide pieţele şi va accepta cea mai bună ofertă de la unul dintre investitorii străini. Asta poate costa mult, pe termen lung, UE. (vezi cazul OTE preluat de nemţi)
Rusia şi China, se pot alia şi, datorită apropierii ideologice neoficiale actuale,  pot juca dur în meciul mondial.
Revenind la Obama, anunţul său de retragere din Afghanistan până în 2014 poate să denote o scădere a influenţei şi puterii SUA, fie o reorientare strategică mai fermă spre posibile pieţe şi resursele din N Africii şi lumea arabă. Un alt simptom care poate confirma prima variantă şi o poziţie mai influentă şi incomodă a Chinei în Asia Centrală, ar fi o creştere a impozitelor naţionale care îi face pe unii milionari americani să renunţe la cetăţenia americană, şi pe fondul creşterii simultane a durităţii fiscului. 
Toate acestea sunt cercuri pe apă ale crizei. Statele trebuie să îşi recupereze investiţiile făcute în sistemele private aflate în colaps, e simplu.
În România, aflată după părerea mea sub un dublu heblu americano-european, micile strategii fac diferenţa între un posibil faliment şi El Dorado al investitorilor şi speculanţilor de ocazie, între noi fie vorba. O arestare spectaculoasă a unui medic şpăgar în Botoşani, axat pe pensii pentru nenorociţii sorţii, se leagă de verificarea dosarelor de pensie pe cazuri de sănătate din Timiş şi Bucureşti. Rezultatele, fraude dovedite cu pensii acordate unora sănătoşi tun, sunt aşteptate pe fondul foamei de bani a statului român. Şerpii Meduzei se întind şi prin concedierile din administraţie, măsură disperată şi puţin eficientă, dacă iau în calcul posibilitatea unei colectări fiscale şi mai reduse. Boc spune că pensiile vor dispărea, modelul e aplicat cu succes de China: "Ai muncit? Mulţumim. Eşti bătrân şi nu ai bani? Trebuia să fi strâns, statul nu îţi dă pensie." Decesul forţat al statului social se loveşte în alte ţări europene de poteste masive ale populaţiei. Berlusconi admira în urmă cu ceva timp "reformele" guvernanţilor români, inclusiv creşterea TVA şi reducerea salariilor, fără a explica în ce măsură poate face la fel în Italia.
La final, banca lumii vestice, FMI, are un nou preşedinte, dna Lagarde. Un vector al dezastrului din punctul de vedre al unora, un model de bun samaritean după alţii (cam în aceeaşi notă cu primii bancheri ai lumii în sens modern - Cavalerii Cruciaţi, care foloseau un sistem de bonuri de valoare decontabile în Ţara Sfântă), FMI mai are de jucat o carte în meciul SUA-UE vs. Rusia-RPC.

p.s.
Un zvon recent anunţă că Bundesbank tipăreşte deja mărci. Un aer de credibilitate există în orice îi priveşte pe germani.