duminică, 30 octombrie 2011

5 minute pe zi

Atât sunt necesare pentru a scăpa de tăvălugul de griji, probleme şi preocupări care mă asaltează zilnic. Spectacolul lumii e necesar şi frumos de apăsător când plonjez în el şi ies la suprafaţă pentru a respira. Atât îmi trebuie - 5 minute de resipiraţie.

marți, 25 octombrie 2011

Conexiune de net?

Vreau sa îmi schimb providerul de net. Vreo recomandare pentru Botoşani? City net, UPC? Să fie un raport bun între calitate (viteză) şi preţ.

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Gălăgie cromatică

Florile de pe câmpul verde şi nedesţelenit au apărut ca urmare a unui cataclism cosmic. Sub vântul cald al divinităţii ele se aruncă într-o gălăgie de culori, ascunzând, la vârful peţiolului, o cupă de petale şi gineceul. Florile câmpului verde se unduiesc sub suflul divin şi fac valuri alături de graminee.
În zgomotul culorilor se strecoară şi notele discordant-cacofonice ale ciulinilor.
Bun de citit - Eu nu strivesc colora de minuni a lumii.

vineri, 14 octombrie 2011

Scurt incurs în pelerinajul individual

Spre Meka-l răpeşte credinţa — voinţa,
Cetatea preasfântă îl cheamă în ea,
Îi cere simţirea, îi cere fiinţa,
Îi vrea frumuseţea — tot sufletu-i vrea
Din tălpi până-n creştet îi cere fiinţa
Există opinii care susţin despre sfintele moaşte şi sfintele icoane că ar fi simple obiecte, simple rămăşite ale unor obiceiuri precreştine lipsite de valoarea în faţa lui Dumnezeu. Scopul cinstirii icoanelor (gr. ikon care înseamnă reprezentare) sau relicvelor sfinţilor este de a rememora fapte exemplare, prin care omul încercat sau încă încearcă să se apropie şi mai mult de divinitate. În antichitate se încerca atingerea şi reprezentarea zeilor prin statui sau personificări ale acestora. Acum câteva zile văzusem la tv cum, într-un foarte prosper orăşel din China, localnicii făcuseră un viţel din aur pentru a marca norocul lor şi a le aduce alte şanse în viitor, la fel cum poporul lui Moise făcuse într-un moment de îndepărtare de la normele monoteismului lui Israel. Vorbim de norme şi acceptare...
Creştinismul răsăritean acordă sfintelor moaşte şi pelerinajelor către locurile sfinte o importanţă deosebită, în sensul exemplificării şi puterii fiinţei umane de a se educa şi a evolua permanent în raport cu un sine. La Mecca Ka'ba reprezintă piatra din unghi spre care orice musulman se orientează. La hinduşi Gangele este fluviul călăuzitor. În ortodoxie nu se venerează obiectul în sine, care nu poate conţine prin el însuşi puterea imaterială a divinităţii - evreii se feresc să rostească numele celui care, în concepţia lor, nu se poate descrie printr-un singur cuvânt. Mergând pe această idee, ortodoxia acceptă arderea obiectelor de cult care nu se mai pot recupera din punct de vedere artistic sau funcţional şi recomandă îngroparea cenuşii într-un loc neîntinat. 
Spunea cineva că icoana este asemeni fotografiei cuiva drag. Erminia ortodoxă impune canoane şi nu imagini tip. Sfintele moaşte sunt purtătoare de dumnezeire şi nu dumnezeierea însăşi, cea care se păstrează intangibilă. Sunt mulţi cei care ating cu obiecte ale unor persoane aflate la nevoie raclele cu sfinte moaşte. Unii se roagă, pleacă şi uită, sunt unii care mănâncă sarmale la corturile primăriei şi pleacă. Minunile pe care le fac sfinţii, Sf. Cuvioasă Parascheva cu prisosinţă, ţin de voinţa omului de a deveni mai bun şi de a cere ajutorul lui Dumnezeu prin intermediul celor care s-au apropiat de El în viaţa pământească şi cu care trebuie să se asemene, având convingerea că se poate.

joi, 13 octombrie 2011

Ştampile

Ce este o semnătură pe un document? Acceptarea şi garantarea respectivului document de către semnatar.
Ce este o ştampilă pe un document? Poate reprezenta garanţia că semnătura este bine intenţionată, că există o garanţie suplimentară din partea unei entităţi legale publice sau private, dincolo de ocupantul vremelnic al unei poziţii oarecare.
Ce sunt mai multe semnături şi mai multe ştampile pe acelaşi document? Lipsa de siguranţă că oricare dintre părţi îşi poate face treaba cum trebuie.

duminică, 9 octombrie 2011

A şti şi a dovedi

Sunt lucruri în lumea asta pe care le ştim şi le putem dovedi. Folosind cuvinte şi o tablă putem dovedi că 1+1 egal cu 2.
Până la urmă, la meciurile de fotbal şi la procesele juridice - interesant că avem şi "procese mentale" sau de "conştiinţă" - important e rezultatul.
Un citat grăitor din Harap-Alb
"... Cel-de-sus varsă darul său şi peste cei mici şi peste cei neputincioşi; se vede că aşa place Sfinţiei Sale. Nu căuta că mă vezi gârbovă şi stremţuroasă ..."
Bună dimineaţa, musule.

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Yom Kippur pe fond multicultural

Pe 7 şi 8 octombrie 2011 poporul evreu celebrează Yom Kippur.
Tot în această zi s-a sfinţit biserica Sf. Ilie din Manoleşti Vale, judeţul Botoşani.
Ieşind din casă, am întâlnit, în faţa blocului,un grup de persoane care căutau cazare peste noapte. Veneau de la târnosirea bisericii.

miercuri, 5 octombrie 2011

Esenţa mişcării

O foarte frumoasă vorbă, pe care mi-am însuşit-o:
Eu când pun plugul în pământ şi încep să ar, nu mă mai uit înapoi.

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Pseudo-început de confesiune stând la calculator, pe scaun

Radu mă onorează cu o leapşă.

# Filmul pe care l-aţi vizionat de cele mai multe ori
Pisica albă, pisica neagră a lui Emir Kusturica. O balcaniadă cinematografică, un basm ilustrat ce poate sta alături de Scufiţa Roşie şi Harap Alb.

# Anotimpul preferat
Iarna. E frig, e alb, e hibernare, da, ştiu. Dar sunetele se aud cu mai puţină acuitate. M-am născut iarna.

# Unde mergeţi vara asta?
Am fost la mare, la munte (Buşteni şi Athos - despre Athos voi mai scrie).

# Cartea pe care o iubiţi cel mai mult
Un yankeu la curtea regelui Arthur. O delicioasă carte pentru copii şi tineret, o splendidă idee de reţinut pe linia lui Gulliver.

# Serialul la care vă uitaţi cu plăcere
Să zicem ca m-am uitat la Izaura, acum vreun deceniu şi ceva.

Aveţi ticuri verbale? Daca da, care sunt?
Am studiat aspectul. Am cuvinte pe care le tot repet, depinde de situaţie. La un timp le schimb, trec la nivelul următor. Fiecare dintre noi repetă o serie de cuvinte. Idiolectul poate să devină tic?!

# Dacă ar fi să vă descrieţi în 3 cuvinte
om, vreau, fac

Oraşul în care v-ar plăcea să locuiţi
Îmi place ideea de oraş suficient de mult încât să suport traiul în unul dintre ele. Când ajung undeva unde nu am mai fost îmi stabilesc un reper şi apoi încep să explorez în jurul lui. Un reper pe termen lung e o casă pe un deal, cu o verandă spre soare apune unde să stau seara de vorbă şi să ma bucur de un astru magnific.

# La ce oră v-aţi trezit azi şi de ce?
Azi la 7:55. E un lucru bun să mă trezesc dimineaţa. După-masă pot să stau liniştit că am făcut ceea ce îmi propusesem pe ziua respectivă.

Fumaţi? Daca da, ce ţigari preferaţi?
Da. M-am reapucat după 7 ani. În ultima vreme cele care au un nume de comitat britanic. Vreau să mă re-las.

Ce gen de muzică preferaţi?
Ei, de asta mă temeam. Pot defini ceea ce îmi place şi ceea ce aştept de la muzică: să mă anime, să mă facă să rezonez cu sunetele şi să fie în ton cu ceea ce se întâmplă într-o situaţie.

Formaţii pe care le recomandaţi
Pink Floyd şi Vangelis. A se citit în acelaşi timp şi răspunsul de sus.

Sper să o preia Roza, Ana, Candela Luminii, Adrian Hazaparu şi Shok.