marți, 28 iunie 2011

Ceşti

După un duş.
Ceşti mari, mici, cu roşu sau cu negru, în timp ce privesc pe geamuri, unul mare, celălalt mai mic. Un pic de miere în cafeaua de dimineaţă după ce, peste noapte, am dormit. Banal. Teancuri de hârtii care nu folosesc, de cele mai multe ori, decât la îngroşarea unui teanc de maculatură, dar care sunt necesare (?!). Banal. Pe zidul galben se târa un ţânţar.

duminică, 26 iunie 2011

Sfinţi

Teologic vorbind, sfinţii sunt acele persoane care s-au învrednicit de apropierea de Dumnezeu. Trecând în afara dogmei, ei sunt exemple de comportament echilibrat care este în permanenţă rememorat şi a cărui repetare personalizată poate aduce şi pe alte fiinţe umane la un raport apropiat cu realitatea greu de definit a divinităţii.
De starea de sfinţenie, acceptată de către o comunitate religioasă, pot să se apropie oameni politici (Sf. Constantin cel Mare, Sf. Voievod Ştefan cel Mare), doctori din vechime (Sf. Cozma şi Damian) sau simpli monahi şi credincioşi (Sf. Serafim de Sorov, Sf. Grigore Dascălul).
Dumnezeu nu alege, El pune la dispoziţie mijloace pentru ca oamenii să aleagă prin liberul arbitru.
Filmul de mai jos poate oferi variante de ales, unele bune, altele mai puţin bune în termeni de adaptare.

miercuri, 22 iunie 2011

Generaţii


Fiecare generaţie de elevi, de angajaţi, de ce se mai poate menţiona la capitolul "generaţii", spune că cei de dinainte au fost mai buni şi că respectivul leat este mai bun decât următorul. Întrebând părinţii unor elevi despre generaţia dumnealor şi ce mai ţin minte de pe "vremea când matematica (doar un exemplu) se făcea mai serios decât acum",  despre integrale şi ecuaţii de gradul doi, primeam invariabil un răspuns de forma "ei, dar noi între timp am îmbătrânit, ne-am angajat, ne-a dat statul apartament şi nu ne mai interesează." Cum ar trebui să îi intereseze pe progeniturile lor ceva ce părinţii înşişi consideră inutil?
"Tineretul din ziua de azi", care în mod sigur este oarecum la fel cu cel de acum patru sau treizeci de ani, are abilităţi legate de, să luăm un exemplu, calculator. Ştiu să îl butoneze cel puţin la fel de bine cum ştiau acum douăzeci de ani părinţii lor să folosească un Kashtan sau un pick-up nemţesc.
În privinţa asta nimic nu se schimbă, poate doar un sistem referenţial personal şi colectiv. Educabilii - toate categoriile de vârstă - din ziua de astăzi sunt mai orientaţi spre finalitatea învăţării. Întrebarea "la ce îmi foloseşte?" vine tot mai frecvent pe buzele celui care învaţă ceva.
La ce i-a folosit tatălui meu chimia de acum treizeci şi ceva de ani? Problema nevoii de specializare pe un anumit domeniu este cea care apare tot mai presant.

luni, 20 iunie 2011

Bacalaureat la limba modernă 2011

Între 20 şi 23 iunie se desfăşoară proba C a bacalaureatului 2011, respectiv proba la limba modernă. Examenul pentru această probă - limbile engleză şi franceză în principal - constă din lucrări scrise şi evaluarea orală a competenţelor şi abilităţilor lingvistice dobândite de către absolvenţi pe durata studiilor preuniversitare. Prin aceste probe, concepute după modelul testelor internaţionale Cambridge şi DELF, se urmăreşte stabilirea nivelului de performanţă în comunicare pentru patru aspecte: înţelegerea textului audiat, înţelegerea textului scris, producerea de mesaje scrise, producerea de mesaje orale. În limba engleză se foloseşte cuvântul skill pentru cele patru compentenţe: listening, reading, writing şi speaking. Astăzi vor fi evaluate primele trei, în zilele următoare fiind programat examenul pentru partea de exprimare orală.
Modele de subiecte pentru proba C se găsesc la această adresă. Calificativele obţinute sunt A1, A2, B1 sau B2, în concordanţă cu materia predată în liceu, cu baremele şi Cadrul European de Referinţă.

Mult succes tuturor celor care trec astăzi prin acest examen. Din punctul meu de vedere este un examen accesibil, care nu evaluează volumul de cunoştinţe teoretice acumulat de către absolvenţi. Sper că fiecare dintre ei va reuşi să folosească în viaţă ceea ce au învăţat la orele de limbi moderne în situaţii concrete, cu scop practic sau de relaxare, ţinând cont că o limbă străină însuşită la un nivel rezonabil este un atu.
BAFTĂ ŞI NĂDEJDE!

vineri, 17 iunie 2011

Traducător şi interpret Botoşani

Profesionalismul, respectarea termenelor şi acurateţea traducerilor şi a interpretariatului oferit clienţilor pentru care am lucrat, sunt atuuri care satisfac cerinţele unei pieţi dinamice şi în dezvoltarea în România.
Deţin autorizaţie de traducător şi interpret eliberată de către Ministerul Justiţiei din anul 2006, pentru limbile engleză şi franceză. Am efectuat traduceri şi retroversiuni în domeniile juridic, legal, medical, istoric, teologic. Ca interpret folosesc o gamă variată de tehnici care permit o transmitere cursivă şi coerentă a mesajelor interlocutorilor şi ofer întreaga asistenţă necesară unei bune relaţionări şi comunicări între persoane de naţionalităţi diferite.
Preţurile sunt la nivelul pieţei locale şi naţionale, calitatea oferită fiind apreciată de către clienţi.
Contact: Horodincă Ştefan-Cătălin,
Aleea Curcubeului 7, sc.A, ap. 5, Botoşani
Telefon: 004 0741039681
e-mail: mican81 at yahoo.com

sâmbătă, 11 iunie 2011

La (re)educare

Catastrofele cu adevărat mari ce survin unui război sunt cele care afectează societatea şi persoanele în intimitatea lor.
România încerca să se dezvolte după începutul secolului XX şi după o serie de transformări esenţiale şi radicale începute încă de la mijlocul celui de al XIX-lea. Ca în legenda lui Hiram, cei care puteau făuri ceva - simpli muncitori, tărani, intelectuali - au trecut prin distrugerea fizică şi meterială. Singura lor vină, găsită şi inventată de către comuniştii de ocazie care administrau ţara după 1947, era că aveau convigerea că România poate fi mai bună. Raportarea la Europa, îmbinată cu o doctrină a independenţei şi ideii de naţiune, convenea foarte puţin sau deloc noii "elite" de foste puşlamale ce roiseră frustrate pe la curţile marilor boieri.
Aiud, Gherla, Piteşti, Jilava, Canalul Dunăre-Marea Neagră au transformat o mână de seminţe ale unui progres timid într-o masă de martiri şi supravieţuitori de la care putem învăţa şi pe care ne putem baza în termeni de exemplu.

vineri, 10 iunie 2011

Examene Cambridge la Botoşani

British Council a stabilit un centru de examinare pentru examenele de competenţe lingvistice în limba engleză la Botoşani.

CAE computer based exam in Botosani!
The CB CAE (Computer Based Cambridge English Advanced) will take place on 15 July at the National College “AT Laurian” Botosani. The deadline for registration is 1 July and there is a limit of 15 places available.
Cambridge English offers the world’s most valuable range of English examinations and qualifications for English language learners and teachers. Exams range from entry-level tests for children to high-level qualifications for academic and specific business purposes.
For further information please contact British Council Iasi at 0232 316 159 or bc.iasi at britishcouncil.ro.
Detalii

joi, 9 iunie 2011

La saună

Un loc în care cuptorul lui Hefaistos lucrează asupra corpului uman, bărbătesc sau feminin.
Am reintrat într-o saună după multă vreme acum vreo doi ani. Mirosurile de frunză de stejar, de corpuri umane şi de gel de duş mi-au reactivat instantaneu amintirile din copilărie. Pe vremea aceea mergeam cu tatăl meu la baia publică din Botoşani. Sauna propriu zisă era ca un amfiteatru de facultate, cu focarul undeva în colţul din stânga al băii. Aveau şi vestiare, cu câte două paturi din scânduri şi ferestre deasupra capului, o sală înaintea camerei cu duşuri.
Acum merg, cu un bun prieten, la o saună privată, de dimensiuni mai mici. Locul se află la marginea oraşului. Înainte de baia lui Barbălată e un izvor, tot pe stânga, şi un pârâu, Loizoaia. Preţul e mai mult decât acceptabil şi vin acolo de la simpli agricultori la oameni cu educaţie şi preocupări, să zicem, superioare.
Sunt trei săli înainte de sala cuptorului. În primele două sunt vestiarele, un loc în care poţi sta de vorbă, poţi auzi tot felul de poveşti şi amintiri ale celor mai bătrâni sau a celor mai tineri. A treia sală are trei bănci late din lemn pe care se face masaj sau pe care poţi sta pur şi simplu după un "şpriţ" zdravăn de abur. Dintr-un vestibul cu duşuri intri în saună. Nu e prea mare, cuptorul e pe dreapta, un geam de aerisire sus.
Cei cu vână stau la ultimul nivel, cei medii pe la mijloc. E o întreagă tehnică a statului în saună. Dacă te mişti prea repede, aburul te biciueşte intens. Dacă stai pe loc, pe una dintre treptele de lemn de stejar, ajungi la o transpiraţie abundentă, la o curăţare de toxine pe care nu o poţi obţine nici cu cele mai performante tratamente cosmetice. Scopul e unul social şi pseudo-paramedical.
"Tratamentul" la saună tradiţională e pentru mine prilej de odihnă şi de gânduri. A doua zi am chiar febră musculară, dar somnul de cu o noapte înainte e dintre cele mai odihnitoare.

luni, 6 iunie 2011

Industrializarea învăţământului

Astăzi, în timpul unor discuţii de pauză cu o parte din colegi, mi-a venit în minte această sintagmă. Aş defini-o ca pe o realitate a cărei existenţă a survenit pe fondul uneri degringolade quasi generalizate în educaţia românească. Industrializarea presupune o creştere a productivităţii, o regândire a unor procese intime şi generale ale unei ramuri de activitate, retehnologizare şi formarea de personal.
Toate etapele acestea sunt în curs de parcurgere la nivelul sistemului de educaţie românesc. Un singur lucru lipseşte cu adevărat: calitatea. Se scriu topuri de hârtie zilnic despre creşterea calităţii, despre evoluţia elevilor. În fapt, e un fel de altă raportare de cincinal la patru ani jumătate.
Creşterea productivităţii se realizează la nivel cantitativ prin şcolarizarea la nivel liceal pentru toţi absolvenţii de gimnaziu şi universităţi tip X si 0. Aici lucrurile sunt uşor negociabile, în sensul că România chiar are nevoie de intelectuali, numai sa nu fie doar diplomaţi (n.r. "scrieţi, baieţi, numai scrieţi"). Încercarea de regândire a activităţii concrete se face prin OUG, HG, legi şi ordine de ministru (un minus, dacă ţin seama că majoritatea acestor chestiuni se emit fără legătură cu ceea ce e în teren). Trainingul pentru personal este asigurat de CCD-uri şi, mai nou, de programe POS DRU, programe de formare în instituţii din UE, parcurgerea etapelor necesare obţinerii gradelor didactice. La capitolul dotări ale spaţiilor de lucru stăm, în continuare, destul de rău, dar lucrurile merg şi aşa, industrializarea cere sacrificii şi pierderi de personal.

Dacă luăm ca reper industrializarea din perioada comunistă, un asemenea demers este falimentar, pe termen lung, pentru România. O Europă îmbătrânită nu este cel mai bun model pentru a prelua concepte educaţionale şi standarde profesionale aplicabile într-un capitalism cu tradiţie. Or noi suntem de vreo 20 de ani într-o permanentă industrializare a societăţii.
În limba engleză "industrious" înseamnă "muncitor, studios ori inteligent". Industrializarea educaţiei româneşti constă din circa 50.000 absolvenţi de "Spiru Haret" şi vreo câteva zeci de mii de absolvenţi de liceu.
Per ansambul, sper în succesul unui învăţământ care poate avea şansa unei noi perioade ca în vremea lui Spiru Haret cel în carne şi oase.

vineri, 3 iunie 2011

Aşa să fie

Ce este o rugăciune? O formă de a te raporta la o forţă care te depăşeşte, dar care, în acelaşi timp, e la fel de accesibilă ca un vânt uşor de primăvară.

Din somn sculandu-mă, multumescu-Ţi Ţie, Prea Sfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta şi pentru îndelunga răbdarea Ta, nu Te-ai mâniat pe mine, leneşul şi păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele, ci ai făcut iubire de oameni după obicei; şi întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat, ca sa mânec şi să slăvesc puterea Ta. (rugăciune creştin ortodoxă)

Beloved of the soul, Compassionate Father, draw Your servant to Your will. Then Your servant will hurry like a hart to bow before Your majesty. To him Your friendship will be sweeter than the dripping of the honeycomb and all taste. (rugăciune mozaică tradusă)