Analiza relaţiei dintre individ şi normele culturale
O primă etapă este să se determine gradul de aculturalizare al individului ăă raport cu o cultură dominantă.
Identificarea resurselor externe relevante din punct de vedere cultural aflate la dispoziţia persoanei care trece printr-o criză
A doua etapă este examinarea resurselor şi punctelor tari. Resursele primare în multe culturi sunt clerul, dar există şi alte persoane care pot ajuta, cum ar fi anturajul din cartier şi politicienii. În culturile din îtnreaga lume familia este un sistem major de sprijin pe durata crizelor şi ele trebuie să fie mobilizate, ţinând cont de faptul ca definirea “familiei” diferă de la o zonă la alta.
Determinarea capacităţii subiectului de a folosi resursele
Nu toţi indivizii care trec printr-o criză sunt capabili să folosească resurse convenţionale sau culturale. Trebuie să fie examinate şi luate în calcul atitudinile fata de ajutorul furnizat şi sursele sale.
Stabilirea unui reper
Este vital ca cel care se află în preajma să ofere ajutor imediat. Grija faţă de nevoile fizice, sfaturile şi întărirea pozitivă şi ajutorul pentru cei aflaţi în criză ajută la luarea unor decizii pozitive care să crească abilitatea de a face faţă. Imediat ce este posibil, trebuie facilitată stabilirea unui reper, a unei legaturi cu un posibil susţinător şi să se stabiliească dacă se poate lega o relaţie.
Criza este perioada în care lumea din preajmă este afectată radical. Crizele nu sunt neobişnuite în istoria omenirii şi au fost dezvoltate mijloace de a le face faţă. Cei care intervin într-o situaţie de criză trebuie să faciliteze procesele care sunt acreditate de cultura respectivă pentru a permite individului să facă fată presiunii. Mecanismele culturale trebuie respectate pentru a oferi confort şi alinare celor afectaţi de evenimente traumatice.
Relaţia dintre cultură şi criză are multe aspecte. Poate ajuta să determinăm ce incident este perceput ca un eveniment de criză şi ce impact are asupra manierei în care un individ îl gestionează. În plus, poate dicta modalităţile potrivite de a ajuta un individ pe durata unei crize.
Trebuie avut în vedere că fiecare individ are o personalitate diferită şi că acea personalitate se poate integra sau nu în cultura de origine. Ce rezultat, nu se poate presupune că un individ va împărtăşi toate ideile, credinţele, valorile şi normele grupului cu care el sau ea se identifică. De la regiune la regiune şi de la individ la individ, variaţiile sunt mari în cadrul fiecărei culturi. În plus, unii indivizi se identifică la nivel personal cu mai multe grupuri, cum ar fi o lesbiană, un american de origine africană sau un budist. Când este abordat cineva aflat în acest caz, poate fi dificil de prezis care valori şi comportamente vor fi manifestate. Cel mai sigur este să fim conştienţi de viziunea comună asupra lumii a diferitelor culturi, astfel încât ele să poata fi identificate şi folosite, dar aceasta abordare trebuie facută cu grijă pentru evitarea stereotipiilor şi a presupunerilor neverificate.
(după un original de Jonathan Sandoval)
(după un original de Jonathan Sandoval)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu