duminică, 6 ianuarie 2013

Boboteaza sau Epifania

În ziua de 6 ianuarie Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Epifania este ziua în care Sfânta Treime s-a arătat complet omului - Tatăl prin glasul din ceruri, Sfântul Duh prin porumbelul care s-a pogorât și Fiul prin prezența fizică în apa Iordanului - ziua în care Mântuitorul a început lucrarea Sa publică. Sfântul Ioan Botezătorul, numit și Înaintemergătorul Domnului, era fiul preotului Zaharia și al Elisabetei celei batrâne și sterpe. Lucrarea sa premergea pe cea a lui Hristos (Luca III, 15-16) și prin principiile pe care le susținea în fața mulțimilor erau cele ale dragostei de aproapele și de apropiere față de Dumnezeu. Ioan avea puterea de a spune adevărul și de a înaintevedea, de altfel, este considerat ultimul prooroc al Vechiului Testament.
Hristos avea nevoie de botezul cu apă pentru a pune piatră de început misiunii sale în lume și cum putea face asta mai bine decât împreună-lucrând cu unul dintre cei care erau acceptați și ascultați de către popor. Cufundarea în apă și curățarea în fața mulțimii, sfințirea apei de către cel de o fire cu Tatăl, împlinește Legea Veche și începe Legea cea Nouă.
Completat cu alte evenimente din istoria mântuirii și mai ales cu momentul Pogorârii Sfântului Duh în ziua Cincizecimii, botezul pentru creștini marchează începutul vieții celei noi, de după căderea lui Adam, al vieții în Hristos. Cufundarea de trei ori în cristelniță (cupa baptismală) închipuie acceptarea stării de jertfă pe care trebuie să și-o asume creștinul. Nouă ni s-a dat a ne îngropa - simbolismul lui 3 - doar în apă pentru a primi apoi celelalte taine și momente simbolice care ne ajută să intrăm în trupul Bisericii.
De citit: Luca III și Matei III.

Niciun comentariu: