luni, 12 august 2013

Repere

Întotdeauna drumurile sunt marcate pe centru și pe lateral. Diferite semne de circulație indică un drum sau un altul. La fel cum plugarul pune plugul în brazda sa și merge înainte cu speranța unei recolte bogate, tot așa și ne-plugarul este îndreptățit să urmeze modelul care i se arată înainte sau pe care îl consideră cel mai potrivit.
Apoi, mai sunt modelele celor din preajmă, uneori foarte bune pentru mine, alteori destul de bune. Un principiu fundamental al educației spune că modelele nu sunt neapărat relative, ci sunt doar variante ale cunoașterii și aspecte fragmentare ale seriei de abilități pe care e bine să și le formeze cel care vrea să se educe spre a-i fi de folos în cadru social. Mă gândeam acum vreo două luni dacă aș putea fi luat de model. De cele mai multe ori întrebarea aceasta este una alunecoasă. Nu vreau să fiu model, nu vreau să fiu copiat. Dacă plugarul își ghidează plugul său, el nu face asta pentru că îl obligă vreo instanță exterioară și nici pentru că ogorul său este în pantă sau în luncă.
Ideea reperelor constă din capacitatea de a diferenția binele de rău și de a identifica, pe cale, chiar dacă de la loc la loc ele diferă ca formă și culoare, cea mai bună opțiune pentru cei ce sunt atenți. Și în mod sigur semnele sunt puse pe drum de către o Instanță mult Superioară nouă care nu doar că ghidează, dar are voința de a vrea binele creației Sale.

Niciun comentariu: