sâmbătă, 5 februarie 2011

Alopecia

Părul este o structură biologică formată dintr-o substanţă numită cheratină dispusă în straturi concentrice, destul de similare unor ţigle, în jurul unui canal tubular median. La om părul a pierdut, pe cale evolutivă, din rolul de protecţie termică pe toată suprafaţa corpului. Totuşi, este comun acceptat faptul că îşi menţine, în zona craniană, inghinală şi axilară, rolul de depozit de feromoni, protecţie la variaţiile de temperaturi şi cel estetic.
Alopecia, calviţia sau popular, chelia, este o afecţiune ereditară sau dobândită ce provoacă pierderea totală sau parţială a pilozităţii din regiunea craniană. Cei mai afectaţi de această boală sunt bărbaţii, dar există cazuri de alopecie parţială sau totală şi la femei.
Cauzele calviţiei dobândite sunt multiple, dar diferitele surse consultate se referă la câteva care apar cel mai frecvent: lipsa igienei stricte, şi de aici se ajunge şi la absenţa igienei generale, folosirea unor substanţe care fac rău per ansamblu întregului organism coroborate cu un stil de viaţă nesănătos, carenţele de minerale, oligoelemente, lipsa mişcării şi viaţa sexuală inadecvată.
O ipoteză enunţată de cercetări recente, arată că tensiunea mentală de lungă durată duce la pierderea părului. Pe această ipoteză, deloc de neglijat, dar totuşi greu de urmărit riguros şi credibil de majoritate, merg luând doar două exemple. În primul rând, în popor cel puţin, se spune că oamenii deştepţi au fruntea lată, adică neacoperită de şuviţe sau foliculi piloşi. Oamenii cu "frunte lată" transmit pace şi lumină, părul fiind la evrei, de exemplu considerat un obiect care aprinde dorinţele sexuale (vezi atitudinea hasidim). Copiii nou născuţi, care sunt puri prin definiţie, au puţin păr, acesta apărând treptat. În al doilea rând, cei care sunt emiţători de tensiune, cei care trăiesc într-un permanent conflict interior şi interpersonal, frustraţii, bolnavii psihici, etc. pierd masiv din podoaba capilară. De unde şi expresiile "ca dracul gol" şi "părul deştept părăseşte capul prost".
Revenind la cauzele mai demostrabile de ştiinţă, este uşor de observat că cei care sprijină cu tărie opoziţia faţă de apă şi săpun pierd masiv din părul de pe cap. Descuamarea tegumentelor din zona capului este un efect al lipsei de igienă şi duce la pierderea foliculilor piloşi. Cheratina este o substanţă secretată de piele ce conţine sulf, un element destul de slab legat în cazul acestui element proteic, ce intră şi în compoziţia unghiilor. Şi gândul mi se duce la repulsia olfactivă când este pârlit chiar şi un simplu fir de păr.
Dacă privim omul ca un ansamblu biologic funcţional complex, vom vedea că fiecare dintre părţile componente îşi are rolul şi necesitatea sa concretă. În cazul părului rămân semnificative rolul său estetic şi cel social.

Niciun comentariu: