miercuri, 2 februarie 2011

Particularități ale vieții

Omul se naște ca ființă rațională și înzestrată de Dumnezeu cu libertatea de a alege. Dintre toate făpturile lumii omul este singurul care poate alege neîngrădit, celelalte elemente ale creației fiind supuse total divinității.
Aceste gânduri mi-au venit în minte când am aflat că a trecut la Domnul ÎPS Bartolomeu, Mitropolitul de Cluj. Viața lui a fost o permanentă căutare a lui Dumnezeu, o permanentă încercare de a depăși și de a se depăși. Intervenții ale sale de acum câțiva ani erau salutare într-un regim care se vădea a fi continuatorul ideologic al celui care tocmai se terminase de curând.
Presa a precizat că fusese transportat la Viena pentru intervenții chirurgicale și asistență medicală. Iubirea pentru oameni l-a făcut să vrea acasă, în mijlocul celor pe care i-a păstorit. Puterea de a interioriza iminența finalului său lumesc, l-a făcut să treacă la nevoia firească (de la fire) de a conștientiza o chemare mai înaltă, inxeplicabilă, de a se contopi cu Creatorul său. Un testament, lăsat celor care am rămas aici, spune că dorește să i se continue, printre altele, munca de caritate, prin fundația pe care a înființat-o. Gesturile sale de final mă duc la un citat din Sfântul Ioan Damaschinul:
Omul, luat separat, fiind alcătuit din două firi, din suflet și din corp, și avându-le pe acestea neschimbate în el, se poate spune, pe bună dreptate, că are două firi. Fiecare păstrează și după unire însușirea naturală. Nici corpul nu este nemuritor, ci muritor; nici sufletul, muritor, ci nemuritor; nici corpul nevăzut, nici sufletul, vizibil ochilor trupului, ci unul rațional, gânditor și necorporal, altul, gros, vizibil și rațional. Cele care se împart prin opoziție după ființă nu sunt aceeași fire; prin urmare sufletul și corpul nu sunt de aceeași ființă. 
Grija pentru suflet se impune ca necesară. Omul nu este un accident și nevoia lui de a se strădui vine tocmai din aceast caracter neîntâmplător. Părintele Bartolomeu a fost din acest punct de vedere un exemplu, o forță vie pentru neamul său.

Niciun comentariu: