marți, 15 martie 2011

Greva profesorilor din Botoşani

Rămase în urmă cu ultimele ştiri economice, cele legate de depăşirea momentului de criză economică şi relansarea, timidă, ce e drept, a economiei României, autorităţile fac economie bugetară din salariile profesorilor din judeţele Botoşani şi Suceava. La nivelul municipiului reşedinţă de judeţ şi al Dorohoiului, s-a întârziat nepermis de mult cu plata drepturilor salariale aferente lunii feburarie 2011.
Motivul invocat este lipsa fondurilor necesare acoperirii acestor drepturi băneşti. Părerea generală a cadrelor didactice este că s-au gestionat prost resursele financiare disponibile şi s-au subevaluat sumele necesare plăţii lefurilor. Un motiv aparent este cel legat de cele 33% câştigate în instanţa judecătorească şi creşterea de 15% acordată la începutul anului. Din discuţia avută astăzi în Aula Colegiului Naţional "A. T. Laurian", reiese că şi fără aceste măriri salariale nu ar fi fost suficiente fondurile alocate pentru cele patru trimestre ale anului financiar.
Fiind puşi în incapacitatea de a beneficia de sumele cuvenite pentru munca depusă în luna februarie, mulţi dintre colegii din municipiu s-au adunat în semn de protest în faţa Prefecturii Botoşani în cursul zilei de luni şi de astăzi. Participarea este una încurajantă, dar presiunile exercitate de unii directori de şcoli şi licee i-au făcut pe unii dintre noi să renunţe, fiind folosiţi ca arme de convingere ipotetice desfaceri ale contractelor de muncă şi situaţia elevilor, ale căror drepturi la educaţie şi supraveghere ar fi astfel încălcate.
Ar trebui să reţinem câteva aspecte: suntem cei mai numeroşi angajaţi afiliaţi unor sindicate din judeţ şi, din acest punct de vedere, putem fi o forţă, merităm să ni se acorde salariile în forma legală şi confirmată de instanţele de judecată,  s-ar crea un precedent periculos în ceea ce priveşte respectul pentru litera şi spiritul actelor normative aflate în vigoare, dacă s-ar ignora un drept câştigat şi garantat de Constituţie.

Niciun comentariu: