joi, 17 martie 2011

Protestul continuă

O nouă zi de proteste în faţa sediului Prefecturii Botoşani a strâns împreună, după estimările mele, 400-500 cadre didactice din municipiu.
La unele şcoli încă se încearcă "o convingere", în sensul determinării colegilor, să se renunţe la protest. Lupta sindicală mai are câteva etape de parcurs, aşa că protestul este unul individual, asumat de fiecare în parte. Ameninţarea porneşte de la legislaţia în domeniul muncii, care spune că absenţele repetate de la program pot duce la anchete şi penalizări ale angajaţilor care nu respectă obligaţiile stabilite prin fişa postului. Marele "DAR" este că trebuie desfăşurate anchete individuale, stabilită vina fiecărui angajat şi parcurgerea unei serii de etape, începând cu avertisment, până la desfacerea contractului de muncă din vina celui care trebuie să presteze munca. Or, este greu, dacă nu imposibil, de constituit comisii la nivelul fiecărei unităţi şcolare şi pedepsirea unui număr însemnat de angajaţi din învăţământ. Precedentul ar fi unul nemaivăzut.
Astăzi s-a stabilit ca de mâine protestul public să devină unul autorizat, dar alte modificări înspre plata salariilor nu s-au ivit. Meeting-ul urmează să înceapă de la ora 11:45.
Dacă autorităţile vor contesta la Curtea Supremă hotărârile judecătoreşti prin care am câştigat 33% la salariu, starea de fapt ar rămâne aceeaşi şi, în plus, se poate invoca dreptul constituţional la plată pentru munca prestată.

Niciun comentariu: