miercuri, 23 martie 2011

Despre protestul profesorilor

Este binecunoscut ca fiecare generaţie se lamentează în propria perioadă istorică şi nu găseşte soluţii în sine şi pentru sine la diferitele probleme pe care viaţa i le pune înainte, fie la nivel profesional, fie în ceea ce priveşte latura personală.
Protestul profesorilor din Botoşani şi Suceava s-a declanşat tocmai din cauză că, la un moment dat, în cazuri generale sau particulare, nu a existat voinţa de a spune adevărul, de a acorda preţuirea cuvenită legii şi de a respecta temeinic principiile morale. Meseria de dascăl nu este una uşoară. Stă în firea omului să transmită celorlalţi din cunoaşterea sa vremelnică, pentru ca aceştia din urmă să folosească informaţia primită în variile contexte în care viaţa îi aduce.
Să nu uităm faptul ca fiecare categorie profesională trebuie să îşi cunoască fără rost de îndoială importanţa în societate şi să primească în acelaşi timp confirmări în ceea ce priveşte valoarea ei (mă refer, bineînţeles, şi la partea materială, indispensabilă vieţii de zi cu zi). Este şi normal să fie aşa. Societatea funcţionează de asemenea manieră încât rolurile sociale trebuie să fie împărţite pentru ca întregul să beneficieze din armonia părţilor.
Ceea ce ar trebui să înţelegem cu adevărat este că fiecare îşi are partea sa – de vină şi merit - în uriaşul angrenaj al vieţii. Nu trăim în plină apocalipsă, lumea nu se va termina şi nici nu va începe cu noi, dar ea va continua aşa cum o influenţeaza fiecare dintre noi.
Cadrele didactice pot aplica o analiză proprie foarte simplă, dupa cum urmează: scrieţi 3 cuvinte pozitive legate de meseria noastră şi 3 cuvinte negative. (puteti sa scrieţi orice; de exemplu: „deştepţi”, „cunoscători” sau „relaxat”, apoi „neplătiţi”, „marginalizaţi”, „minge”, etc.) Care dintre aceste cuvinte vă caracterizează în mod real, care vă poate duce la un efect pozitiv, care poate facilita învăţarea?
Răspunsul este al fiecăruia dintre noi, adaptat la condiţiile particulare ale existenţei personale sau din şcoală, dar soluţia trebuie să ducă la binele colectiv, la conştientizarea faptului că este nevoie să fim în primul rând oneşti cu noi înşine pentru a primi onestitate de la ceilalţi, de la vârful ierarhiei sociale sau de la baza acesteia.

Niciun comentariu: