duminică, 9 ianuarie 2011

Filmul (ne)putintei a doua generatii


Romania are nesansa de a avea prea multe sanse si sansa de a avea prea multe nesanse.
Sa ma explic: 1821, 1848, 1877, 1918, 1940, 1947, 1989, 2007; Mircea Eliade, Nicolae Paulescu, Carol , I, Traian Basescu. De ce nu avem un lider? Pentru ca fiecare are parerea lui, fiecare se pricepe la fotbal, politica si vreme.
Ajung la filmul asta si ma intreb daca rolul de parinte si cel de fiu se vor modifica vreodata in tara asta - si eu fac previziuni si introspectii brucaniene. Da, se vor schimba, daca si numai daca ne va duce mintea acolo. Rolul de stat-tatuc la nivel institutional oficial si de tatuc-Dumnezeu la nivel familial, este unul perimat in acest moment. Statul-casa-de-ajutor social va disparea probabil incet, incet.
Dar, in Romania, va disparea vreodata ideea de cetatean-sclav? Unii nu vor reusi niciodata pentru ca pur si simplu trebuie sa existe sapatori de santuri, chirurgi, cei care ofera mita, cei care primesc. Important este iasa din toata treaba asta o tara cu clase sociale bine definite. Avem nevoie de oameni care sa isi permita macar o cafea si un pachet de gume atunci cand ies pe strada sau in oras.

Un comentariu:

mufu spunea...

Din pacate nu avem si nu cred ca vom avea un lider prea curind pentru ca noi, ca si popor am uitat ceea ce inseamna spirit civic,unitate in idee si in simtire.Poate ca multi sunt cei care vor spune ca lipsa spiritului civic se datoreaza exclusiv conditiilor actuale,dar nu este in totalitate adevarat pentru c.a un om care are deja intrat in reflex bunul simt si respectul fata de celalalt nu se schimba in functie de vremuri.
Ceea ce insemna odata unitate in idee este acum folosita ca si mijloc de manipulare a maselor cu ocazia diverselor alegeri.Oare de ce nu putem fi uniti atunci cind este vorba de un interes comun?Vina cred ca ne apartine.
Unitatea in simtire ar trebui sa ne caracterizeze ca si oameni, dar din nefericire multi suntem cei care prea ocupati cu viata de zi cu zi, uitam care sunt lucrurile cu adevarat importante.
Deci, vom avea un lider atunci cind ne vom aminti ce reprezinta simtul civic, unitatea in idee si in simtire...
Totul depinde de noi.